Ta russisk. Russisk.no med etMETODIUS da.

bloggen

Russiske piråger på norsk kjøkken

2014-10-12 12:40

Jeg ble spurt om oppskrifter på russiske matretter. I dag kommer den første — пирожки́ (småpiråger).

Пирог kommer av ordet пир – storfest. Ingen fest uten piråger – gjærbakst med fyll i. Piråger kan være meget store og ganske små. Store piråger kan være åpne med pyntede striper og deig-skulptur på, eller de kan være lukket.

Små piråger er som regel lukket. For å lukke pirågene klyper vi deigkantene sammen. Sømmen kan være veldig synlig og se ut som hanekamm. Det skjer hvis man plasserer pirågen på stekeplate med sømmen opp. Hvis man legger pirågen med sømmen ned, blir ikke sømmen synlig.

Oppskrift på småpiråger med kjøttfyll

Deigen. Innholdet

  1. 780 gram mel
  2. 2 spiseskeier sukker
  3. 1 teskei salt
  4. 25 gram gjær (ikke tørrgjær)
  5. 3 egg
  6. 1,9 deciliter melk
  7. 65 gram smør

Deigen: Tilberedelse

  1. Løs opp gjæren i 1 deciliter lunken melk og tilsett de 2 spiseskeiene med sukker og sett til gjæring i 15 min.
  2. Løs opp smøret i resten av melka. (Dvs cirka halvparten av melka.) Jeg gjorde det på en plate med svak varme på.
  3. Hell eggene, sukkeret, saltet, gjæroppløsningen og smørmelka i kjøkkenmaskinen og la maskinen arbeide i 20-30 minutter (jo mer jo bedre).
  4. Ta deigen ut av kjøkkenmaskinen, lage en ball av den og sett den til heving i 1,5 time. Best å tildekke med håndkle eller plast. Deigen skal være dobbel så stor.

Fyllet. Innholdet.

  1. 1 sjarlottløk
  2. 1 pakke kjøttdeig av storfe
  3. 1 egg
  4. klype salt
  5. 1 dryss med svartpepper
  6. 2 spiseske melk

Tilllaging

  1. rense og kutte løken i småbiter
  2. legg alle ingredienser inn i kjøkkenmaskin (jeg brukte en annen kjøkkenmaskin enn den som jeg brukte til deigen)
  3. la maskinen arbeide i 8 minutter.
  4. sett fyllen i kjøleslapet (minst 1 time, jeg brukte 1,5 time)

Utformingen av pirågene

Deigen deles først i stykker som det er av en slik størrelse at det er mulig å rulle «pølser» på ca 1,5 cm diameter. «Pølsene kuttes i små biter ca 2 cm tykke.

På et bakebord tar man en deigbit og kjevler den til en rund lapp.

Midt i lappen legger en en passelig mengde fyll.

Klyp sammen kantene. Best å begynne i midten og arbeide seg fram først til en kant, så til en annnen.

Legg den ferdig sammenkløpede pirågen på stekebrett med 1 cm avstand til andre piråger.

Pisk ett og ett egg med gaffel.

Pensle pirågene med egget.

og stek i 15 minutter på 200°C

ЗАН

---

Commenting is closed for this article.