År 2020 ble preget av koronapandemien. Les om hvordan pandemien påvirket oss og våre tilbud – og hva slags planer vi har lagt for vårsemesteret 2021.

År 2020 var et jubileumsår for Språkskolen russisk.no &METODIUS. I mai 1995 registrerte Zoia og Leif Halvard sitt foretak. Den gang da, var skole en av flere aktiviteter. Nå har dette blitt hovedengasjementet vårt. Vi har justert foretaksnavnet noen ganger – for å reflektere våre prioriteringer.

Det har skjedd mye på 25 år. Jeg skal ikke plage dere med fortellinger om dette. Men kanskje dere vil dele deres minner og opplevelser med oss? Bruk skjemaet nederst i dette innlegget til å sende inn noe du vil dele – og så legger vi det ut, etter hvert!

Men først skal jeg oppsummere hva som hendte i skolen vår i 2020, og dele noen av planene våre for vårsemesteret 2021!

Året 2020

Vårsemesteret 2020 gikk i starten etter planene.

Den 10. og 11. januar arrangerte vi sertifiseringsprøver med testor fra Lomonosovuniversitetet i Moskva. Fire kandidater fikk i to dager testet i sine russiskkunnskaper. To av fire var våre egne studenter, to andre kom utenfra: en professor ved Matematisk institutt ved Universitetet i Agder og en russiskstudent fra Universitetet i Oslo. I etterkant tok Zoia intervju med alle kandidatene (https://youtu.be/yyDf3hztQsE) og med testoren (https://youtu.be/KwKUzGSBiaE).

Russisk fastelaven, Maslenitsa, ble feiret som vanlig med pannekaker og studentspill. Zoia hadde latt seg inspirere av den sovjetiske filmen «Начальник Чукотки» («Tsjukåtka-sjefen»), som hun baserte seg på for å lage en forestilling, se video her: https://youtu.be/ecL3Mjyvzs4i

Men da sertifikatene for januar-testen den 29. april kom fra Moskva, hadde pandemien også blitt et norsk faktum, slik at vi ikke lenger kunne arrangere høytidelig utdeling av vitnemålene, slik vi pleier. Vi ble i stedet nødt til å gjøre det litt symbolsk, se video her: https://youtu.be/KwKUzGSBiaE

Fra 15. mars var vi pålagt å flytte all undervisning online i forbindelse med koronapandemien. Det ble Zoom-undervisning fram til 15.mai da vi, bare vi fulgte alle smittevernregler, fikk lov til å ha undervisning i klassen igjen.

Tidligere har vi bare brukt Zoom sporadisk, for de som ikke kunne komme i timene pga sykdom eller reise. Og i dag er det fleste studentene tilbake til offline klasseromsundervisning. Men vi har fremdeles to studenter utelukkende på Zoom. På den måten kan vi si at korona utvidet grensene for vår virksomhet. Men samtidig har vi mistet noen studenter på veien som, når det ikke var lenger mulig å møte opp på skolen, ikke orket å være med online da og heller ikke ennå har funnet veien tilbake til offline undervisning.

På grunn av smittevernreglene, måtte Pusjkin-dagen 2020 feires ute i hagen, under ganske mye regn: https://youtu.be/HpeND-rYs1k

Den 19. og 20. juni ble sertifiseringsprøver arrangert online. Det føltes som å komme tilbake til den tiden da vi begynte med sertifiseringstesting i 2006 og flere år etter – da foregikk alle prøvene gjennom Skype – den gang et nytt og spennende medium som åpnet nye muligheter. Her kan dere se intervju med en av årets testkandidater, Thore Boy Rist: https://youtu.be/sVrmIMJ7SCI.

I juni hadde jeg også glede av å se igjen tidligere student Amund Osflaten som studerer krigshistorie i London. Han tok et lynkurs hos oss før sommerferien. Her snakker han litt om sine studier mm: https://youtu.be/Wx3nM0wTqGQ

Koronaviruset gjorde at vi ikke våget å invitere studenter til sommerskole i Genitsjesk. Til gjengjeld gav dette Leif Halvard og Zoia mulighet til å dra på en liten sykkeltur i Norge i stedet.

Vi forstod jo raskt at dette med online-undervisning nå er kommet til å bli. Sommeren ble derfor blant annet brukt til å finne en best mulig teknisk løsning for kombinerte online-offline-timer — altså timer noen elever sitter i klasserommet mens andre samtidig deltar online. Resultatet var at vi anskaffet oss et nytt Web-kamera som har mulighet til å fange opp alt i vinkel på 180° og sende bildet til de som deltar online. Dette gjør at de som sitter i klassen blir minst mulig forstyrret og lett kommuniserer med online-deltakerene som er til stede via TV i klasserommet. De som deltar online, ser også læreren og tavlen bra og snakker bra med både læreren og medstudentene sine.

En ganske god løsning, synes vi selv. Så mens høstsemesteret for flere av gruppene foregikk som normalt i klasserommet, kunne vi tilby vellykket kombinert online-offline-undervisning for andre grupper.

Alle de tre høstmøtene i Samåvar handlet om «landkunnskap» – altså om Russland. Temaene var Russlands grenser, forvaltningssystemet og Russland i det 20. århundre.

I desember hadde vi kurs i muntlig russisk for kandidater til sertifiseringsprøvene i januar. En uventet glede var det at en tidligere student etter en 8-årig pause fikk lyst til å delta på dette kurset. Jeg ba ham om intervju og fikk ja. På russisk. Her: https://youtu.be/QvP03KMA-Ws

Høstsemesteret 2020 ble rekordlangt – det tok slutt bare den 23. desember. Siste undervisningstime var med gruppen på A1-3-nivå.

PLANENE FOR VÅRSEMESTERET 2021

Mandag 4. januar starter vårsemesteret. Her er kursoversikten:

Noen gruppene som gikk om høsten, går opp i gradene: de som var nybegynnere, skal nå gå videre til kurs i nivået «A1-1»; de som var B1, fortsetter med kurs på nivået «B2».

Utenom det som er synlig i Kursoversikten, har vi også planlagt følgende arrangementer (med forbehold om koronavirusrelaterte endringer):

 • 22. og 23. januar  —  sertifiseringstest
 • 12. mars — Maslenitsa. I 2021 skal vi feire 200 år for Dostoevskijs fødsel. Jeg vil anbefale å lese «Forbrytelse og straff» for alle som har lyst å være med eller å se på. Vi kommer tilbake til dette senere!
 • Møter i klubb Samåvar – på følgende fredager kl. 18.00:
  • 29.01. – om Dostoevskij
  • 26.02. – om «Преступление и наказание» (Forbrytelse og straff)
  • 12.03. – Maslenitsa
  • 23.04. – om sommerskole i Genitsjesk
  • 21.05. – om tentamen og sertifiseringsprøve
  • 04.06. – Pusjkin-fest (selv om Pusjkin ble født 6.juni)
 • 11. og 12. juni  — tentamen
 • Sertifiseringsprøve mot slutten av juni – dato blir satt senere

Da står det bare igjen
å takke for gamleåret,
og ønske 2021 velkommen!

Her legger vi ut dine opplevelser og minner

Her kan du sende oss dine opplevelser og minner

Dine opplevelser og minner fram til og med 2020

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.